Doi bărbați din comuna Cristești, județul Botoșani, au declanșat, luni, greva foamei în fața Instituției Prefectului din Botoșani, supărați că primăria din localitate nu le-a pus la dispoziție pășune pentru cele 300 de oi și 20 de vaci pe care le dețin.
Aceasta este a doua acțiune de protest a celor doi bărbați, după ce lună a trecută au venit în fața Prefecturii și au încercat un protest similar. La acea vreme, prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, a discutat cu aceștia și a stabilit ca împreună cu reprezentanții primăriei să ajungă la ferma acestora pentru evaluarea efectivului de animale.
Prefectul spune că un reprezentant al instituției, împreună cu reprezentanți ai comisiei stabilite la nivelul Primăriei Cristești au ajuns la fermă, însă nimeni nu a fost găsit acolo, astfel că problema a rămas nerezolvată.
„Dumnealor au mai avut în intenție de a protesta în acest fel, prin greva foamei, în data de 28 martie. După discuțiile pe care le-am avut împreună și cu primarul comunei Cristești am stabilit împreună cu dumnealor să meargă o echipă, o comisie de la primărie pentru a număra efectivul de animale pe care îl au în proprietate în vederea stabilirii suprafeței de pășune aferente efectivului deținut de această familie. Din această comisie a făcut parte și un coleg de-al meu din cadrul Instituției Prefectului. Când s-au deplasat la fața locului nu a fost găsit niciun membru al familiei acasă, iar animalele erau ținute într-un țarc fără apă și fără mâncare. Consider că dumnealor forțează prin acest protest ca reprezentanții Primăriei Cristești să le acorde, fără a respecta procedurile legale, o suprafață mai mare de pășune decât li se cuvine”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu.
Potrivit acestuia, la nivelul comunei Cristești toate contractele de concesiune de pășune sunt expirate, în această perioada derulându-se procedura de reconcesionare a suprafețelor de pășune pe care le deține comuna Cristești.
Pentru acest lucru este nevoie, în prealabil, de o evaluare a efectivului de animale existente în comună și apoi se va stabili ce suprafață revine fiecărui proprietar de animale.